Vážení zákazníci, pre firemné nákupy (nákup na IČO, IČ DPH) je potrebné sa najskôr zaregistrovať. Nákup na IČO bez registrácie nie je umožnený. Dôvod registrácie pre potreby firemného nákupu je overenie IČO a IČ DPH s následným správnym prenesením údajov do Vášho daňového dokladu. Pri overení IČ DPH bude tiež určené, či ste alebo nie ste platiteľ DPH a či Vám máme účtovať v cenách s DPH alebo bez DPH.

V akých topánkach je bezpečné šoférovať auto a ktoré naopak za volant nepatria

V Slovenskej republike síce neexistuje žiadna zákonná definícia, ktorá by určovala, v akej obuvi sa smie šoférovať, ale to neznamená, že by topánky nehrali pri šoférovaní auta žiadnu úlohu. Viete, v čom sa vám bude šoférovať najlepšie, a v čom naopak za volant rozhodne nesadať?

Nevhodná obuv vám ako vodičovi na Slovensku síce pokutu neprinesie, ale zavariť by vás to mohlo na mnohých miestach v zahraničí alebo v prípade nehody či pri jednaní s poisťovňou. Do definície zodpovedného a bezpečného správania sa za volantom správne obutie skrátka patrí. A platí to ako pre sviatočných vodičov, tak aj pre šoférov z povolania.

Najlepšie topánky pre vodičov

Všeobecne platí, že najvhodnejšie za volant sú také topánky, ktoré pevne sedia na nohe a majú spevnenú pätu. Ich podrážka by nemala byť príliš hrubá a mala by mať aspoň základnú protišmykovú vzorku. Svoju úlohu zohráva samozrejme aj pohodlie, takže by zvolená obuv nemala tlačiť ani by sa vám v nej nemala príliš potiť noha. Pokiaľ máte s potením problém, vyberte si na šoférovanie kvalitné priedušné pracovné topánky.

Ľahká pracovná obuv sa osvedčila nejednému vodičovi z povolania, pretože zaručuje dostatočnú oporu, ale nepredstavuje pre nohy veľkú záťaž. Pokiaľ sedíte za volantom kamiónu, bude pre vás ideálna ľahká pracovná obuv S1, vďaka ktorej predídete prípadnému zraneniu nohy aj v čase strávenom mimo kabíny.

Ľahká pracovná obuv s oceľovou špičkou je zase ideálnym riešením pre vodičov vysokozdvižných vozíkov, ktorým by inak mohlo hroziť poranenie od padajúcich ťažkých alebo ostrých predmetov.

Prečo nešoférovať bez topánok

Možno by vás mohlo napadnúť, že riadenie naboso umožňuje najlepšiu citlivosť na pedáloch a že je tým pádom dobrý nápad sadnúť si za volant bez topánok. To však nie je úplná pravda: s jazdou bez obutia sa spája jedno veľké bezpečnostné riziko. Rázne zošliapnutie pedála, napríklad pri núdzovom brzdení, je bosou nohou totiž pomerne bolestivé a vodič teda podvedome stlačí pedál menšou silou. To môže v dôsledku znamenať predĺženie brzdnej dráhy o cenné metre a tým pádom aj vyššie riziko nehody.
Namiesto jazdy naboso siahnite radšej po ľahkých pracovných topánkach, ktoré nijak výrazne neznížia cit v nohe a riadenie je v nich oveľa bezpečnejšie.

Aké topánky sa za volant nehodia

Okrem vyložene zlých nápadov v podobe lyžiarskych topánok a kolieskových či ľadových korčúľ existuje však ešte niekoľko ďalších druhov obuvi, ktoré sa z rôznych dôvodov na šoférovanie nehodia. Patria medzi ne napríklad papuče a žabky, ktorým chýba opora päty, a teda v nich nie je možné sa poriadne zaprieť do pedála. Takáto topánka môže počas jazdy navyše ľahko skĺznuť z nohy a následne napríklad zablokovať pedále. Okrem toho vám v niektorých krajinách, napríklad v susednom Nemecku, hrozí za šoférovanie v žabkách dokonca pokuta.

Za volant sa nehodia ani topánky na vysokom podpätku, ktoré nezaručujú dostatočnú stabilitu nohy, čo sa môže prejaviť napríklad v podobe zhoršenej reakcie pri núdzovom brzdení alebo pri ovládaní pedála spojky počas posúvania v kolóne.

Šoférovať by ste radšej nemali ani v gumových čižmách, v obuvi na platforme alebo príliš širokých topánkach, v ktorých by ste mohli omylom zošliapnuť dva pedále naraz.
Nepodceňujte pri šoférovaní význam správneho obutia: v hre je zdravie nielen vaše, ale aj všetkých naokolo.